For andre år på rad arrangerte Gulskogen gårds venner og Ekte kjærlighet på Gulskogen en musikalsk vandring på Gulskogen gård, med høydepunkter fra Drammens historie. Det ble en stor suksess.
Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Arrangøren
Allerede i 2019 våknet ideen om å lage en musikalsk vandring på Gulskogen gård for trioen Vidar Lieberg, Kristin Børsum Hernandez og Ingvild Dyve. Kristin og Ingvild var lærere i faget sal og scene på Gulskogen skole, og ga et kull i oppgave å finne karakterer og personer som kunne ha vært på Gulskogen gård i gårdens storhetstid.
– Det var veldig fint å se hvordan elevene gikk inn i oppgaven. De dykket inn i historien og ble kjent med karakterer fra Drammens historie på en helt ny måte, sier Kristin.
– Vi så også at dette var en måte for elevene å knytte seg til Gulskogen gård og få eierskap til denne kulturskatten, legger Ingvild til.
I 2019 satt de opp en lukket forestilling med fokus på miljøperspektivet gjennom historien for foreningen Besteforeldrenes Klimaaksjon. De hadde landsmøte i byen og skulle innom sjøbua som tilhører Gulskogen gård. Det ble veldig godt tatt imot, og ble på sett og vis et forprosjekt for den musikalske vandringen.
Hverken Ingvild eller Kristin jobber i skolen nå. Kristin jobber som administrativ leder, regissør og produsent i Dansesonen og Ingvild er daglig leder i Strømsgodset Idrettsforening (SIF), men samarbeidet mellom dem har fortsatt.
Multimedial forestilling
Gulskogen gård har flere arrangementer under Kulturminnedagene hvert år, og de siste to årene har vandringen bevisst blitt lagt til disse dagene. I 2023 hadde de to forestillinger samme dag, men oppdaget at det var bedre å holde den kun når det er mørkt, for at lyseffektene skulle komme til sin rett. I 2024 hadde de derfor én forestilling på kvelden, og de ble overrasket over det store oppmøtet.
– Forestillingen er gratis, og vi har dermed ikke noen forutsetning for å vite hvor mange som faktisk kommer. I år kom det over 500 mennesker for å se på, og det er utrolig stas, men det førte også med seg noen logistikkutfordringer som vi ikke hadde tenkt på, sier Ingvild.
Det er nemlig ikke bare-bare å flytte så mange mennesker fra sted til sted, samtidig som man holder flyten i forestillingen og sørger for at så mange som mulig får se. Men de fikset det også, og nå er de godt forberedt hvis det blir like mange folk neste år.
– Forestillingen er multimedial med både film, musikk, sang og teater. Tekst og bevegelse er satt sammen til ulike tablåer. Det gir en følelse av å bli dratt inn i fortellingen, sier Kristin.
Lyseffektene kommer til sin rett i mørket.
Historiske høydepunkter
Forestillingen starter ved sjøbua der vi møter representanter for Arbo-familien, som bodde på Gulskogen gård, og tømmerfløtingens historie. Det er satt som nullpunkt rundt historien om Drammen. Deretter går man videre til Lindealleen der en ung jente sitter på en benk og skriver om sine opplever som ung overklassefrue på Gulskogen gård. Vi får møte Marcus Thrane og arbeiderbevegelsens protester, før det blir dramatikk når Drammen brenner.
– Bybrannen i Drammen markerer på mange måter forestillingen og historiens dramatiske høydepunkt. Som publikum kan man oppleve denne scenen som ganske intens. Når brannen ebber ut blir Christian Arbo stående igjen som selve symbolet på alt som gikk tapt denne dagen, sier hun.
Neste del handler om hvordan arbeiderne sto på for å bygge byen opp igjen etter brannen, før turen igjen går til sjøboden. Her avsluttes forestillingen med hvordan elva har blitt renset og historien om det mer moderne Drammen fortelles.
Vidar og flere fra Gulskogen gårds venner har bidratt til å finne høydepunkter fra historien.
Skuespillere fra teatergruppa til SIF
Det er frivilligheten som sørger for at denne forestillingen går rundt. Det krever mye å gjøre teater i mørket. Lys og lyd må rigges på mange ulike steder. Gulskogen gårds venner har en dugnadsgruppe som stiller opp. SIF har i mange år hatt et prosjekt som heter Ekte kjærlighet på Gulskogen. Her har de blant annet et ukentlig teatertilbud for elevene ved Gulskogen skole og Rødskog skole.
– Det er ungdommer som er instruktører i teatergruppa, med veiledning fra voksne. Gruppen ble startet for elever som ikke ønsket å drive med idrett, men som samtidig trengte noe å gjøre på fritiden. Det er et gratistilbud til barn og unge i bydelen vår, sier Ingvild.
Det er skuespillere fra teatergruppa man får se under vandringen. Noen av dem er nå studenter, men vil fortsatt være med.
– Enkelte av skuespillerne er så gode at jeg er sikker på at vi får se de på en nasjonal scene om noen år, sier hun.
Det er ikke vanskelig å forstå at samarbeid, samskaping og inkludering er en av hennes hjertesaker. I dette prosjektet er alt i en god miks. Alt handler om å få til noe bra i nærområdet.